Honden en warme weer

Onze honden hebben in de zomer veel sneller last van de hitte dan wij. Hoe hou je je viervoeter koel in de zomer, enkele tips:

  1. Een van de belangrijkste zaken bij warm weer is water. Zorg dat je hond altijd beschikt over vers, fris drinkwater. Zet het waterbakje in de schaduw, zodat het water niet warm wordt. Ga je op stap, neem dan wat water mee om jezelf en je dappere vriend te verfrissen.
  2. Hou je hond binnen in een koele ruimte. Als je dier toch buiten blijft, zorg er dan voor dat hij ergens kan schuilen voor de zon. 
  3. Ga bij voorkeur niet wandelen tussen 11u en 18u. Verplaats je dagelijkse wandelingen naar de vroege ochtend of ’s avonds. 
  4. Vermijd asfalt, zand en beton. Deze oppervlaktes worden erg heet in de zon en kunnen de poten van je hond verbranden. Je kunt de voetkussentjes van je hond beschermen door ze te behandelen met een zalf of spray, maar ga bij voorkeur wandelen in bossen, want daar is het vaak koeler. In bossen moet je dan wel weer meer aandacht schenken aan teken. Bescherm je hond hiervoor preventief
  5. Wees extra aandachtig bij honden met een korte snuit. Als het warm is, kunnen zij moeilijker ademen. Bij extreme hitte is het beter dat zij geen inspanningen doen en niet te lang in de zon liggen.  
  6. Bied je hond verfrissende snacks aan. Denk hierbij aan ijsblokjes met wat bouillon of stukjes watermeloen. Ook een bevroren stukje vlees kan je hond zoet en koel houden.
  7. Honden kunnen ook verbranden. Bescherm haarloze of kort geschoren dieren met zonnecrème. Gebruik hiervoor een speciale zonnecrème voor honden. Zonnecrèmes voor mensen bevatten namelijk verschillende ingrediënten die gevaarlijk kunnen zijn voor je hond. 
  8. Laat je hond NOOIT in de auto tijdens een warme zomerdag. Het raampje op een kier zetten volstaat niet. Ook met het raam open kan de temperatuur in de auto snel stijgen. Bovendien kan de auto sneller in de zon komen te staan dan verwacht. 
  9. Dieren kunnen ook een zonneslag krijgen. Als dat het geval is, contacteer je best zo snel mogelijk de dierenarts. Het is belangrijk dat je er op tijd bij bent. Hou je dier dus goed in de gaten op volgende symptomen: hevig ademen, lusteloosheid, kwijlen, veel drinken, koorts, overgeven, slechte coördinatie.
  10. Wanneer je hond oververhit is koel hem dan met natte handdoeken  op zijn buik, liesstreek en voetzolen. Is de enigste plaats waar zij zich kunnen verkoelen. Gooi nooit een emmer water bovenop de hond. Dit maakt dat de hond het nog warmer krijgt. Scheer ook nooit langharige honden, hun vacht werkt isolerend tegen koude maar ook tegen warmte.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .